Perinteiset herkut maistuvat eteläkarjalaisille jouluna - raakapakaste pelastaa, kun joulun yllätysvieraat tulevat

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 joulukalenteri
Kesämäen Leipomon jouluun kuuluvat muun muassa tortut ja perinteiset kuivakakut.

Monille ruoka on tärkein osa joulunviettoa, eikä joulu tunnu joululta, jos pöydästä ei löydy kinkkua, karjalanpiirakoita tai pipareita.

Vaikka ruokablogeista ja leipomohyllyiltä löytyy jatkuvasti uusia jouluherkkuja, ovat perinteiset leivonnaiset säilyttäneet yhä suosionsa, vahvistaa myös lappeenrantalaisen Kesämäen Leipomon yrittäjä Jani Siintovaara.
- Kyllä klassiset joulutortut pitävät pintansa, vaikka vaihtoehtoja löytyykin moneen makuun.


Joulu on yksi leipomon kiireisimmistä ajoista, kun leipomossa paistetaan jouluna alla valtavat määrät muun muassa piirakoita ja torttuja.

Myös uusia herkkuja ideoidaan jatkuvasti: Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä leipomo juhlistaa mustikkaisella Suomi 100 -leivoksella ja joulun alla myyntiin tulee piparinen joulumuffinsi.
- Sitä kokeiltiin viime vuonna ensimmäisen kerran, ja muffinsi otettiin oikein hyvin vastaan. Niitä tuli itsekin syötyä ehkä liikaa viime vuonna, kun olivat niin hyviä, Siintovaraa naurahtaa.


Raakapakasteet helpottavat valmisteluja

Tänä vuonna jouluaatto on sunnuntaina eli luvassa on niin sanotusti pitkät pyhät. Siintovaara neuvoo varautumaan jouluvieraisiin ja oman sokerihampaan kolotukseen tuotteilla, jotka säilyvät pitkään.
- Esimerkiksi omena-kanelikakku säilyy hyvin pyhienkin yli. Oikein säilytettynä toki muutkin tuotteet säilyvät.

Siintovaara suosittelee tilaamaan leipomosta haluamansa tuotteet hyvissä ajoin, jotta ei varmasti jää ilman. Tilauksen ehtii tehdä vielä keskiviikkona 20.joulukuuta.
- Kaikkia suosikkituotteita varataan toki reilusti myyntiin, mutta tilaamalla varmistaa sen, että saa varmasti haluamansa määrän, Siintovaara sanoo.

Siintovaara vinkkaa myös raakapakasteista, joiden avulla voi helpottaa joulukiireitä ja saada silti kahvipöytään tuoreenmakuista syötävää.
- Muun muassa joulutorttuja ja karjalanpiirakoita saa meiltä raakapakasteena, jolloin niitä voi tarvittaessa paistaa lisää pyhien herkkuhetkiin. Tällöin pystyy myös määrää hieman passaamaan, kun ei tarvitse kerralla arvioida menekkiä, Siintovaara huomauttaa.
- Pitkien pyhien aikaan varsinkin raakapakasteiden paistaminen on mukavaa puuhaa esimerkiksi joulukinkun paiston jälkilämmöillä.

Erilaiset hedelmäkakut sopivat pitkinä pyhinä hyvin kahvipöydän tarjottavaksi.

Yrittäjän pöydästä löytyy perinteisiä herkkuja

Leipomossa hiljennytään joulunviettoon perjantaina 22.joulukuuta. Kourulan myymälä sulkeutuu tuolloin kello 16 ja Kauppakadun myymälä tuntia myöhemmin kello 17. Taikinat kohoavat seuraavan kerran joulun jälkeen 27.joulukuuta.

Siintovaaralle joulu tarkoittaa rauhoittumista, yhdessäoloa ja tietysti niiden perinteisen herkkujen nautiskelua.
- Joulupuuro, kinkku ja laatikot ovat tärkeitä, mutta tietysti myös oman talon herkuista joulutortut sekä karjalanpiirakat, Siintovaara hymyilee.

Kesämäen Leipomo Oy toivottaa kaikille rauhaisaa joulua sekä hyvää uutta vuotta!