Kipujen kanssa ei kannata odotella liian pitkään – poimi lahjaideat krempoista kärsiville

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 joulukalenteri

Selkää kolottaa, hartiat ovat jumissa, päätä särkee, turvottaa. Kremppalista on monille tuttu, ja jopa arkipäiväinen.

Fysioterapeutti, sairaanhoitaja Annukka Laukkanen näkee työssään toistuvasti, kuinka ihmiset yrittävät sinnitellä tuki- ja liikuntaelinten kipujensa kanssa liiankin kauan.
- Se on tosi harmillista, sillä usein kipua ja sen syytä voitaisiin hoitaa helpommin ja nopeammin, kun siihen puututtaisiin jo akuuttivaiheessa. Joskus voi käydä niinkin, että vaikka varsinainen vaiva saataisiin hoidettua, kroonistunut kipu jää.
- Aika usein potilaat itsekin huokailevat, miksi eivät tullee hakemaan jo aiemmin apua, kun elämänlaatu nousee niin paljon, Laukkanen sanoo.

Laukkasen mukaan läheistä voisikin tänä jouluna muistaa hemmottelevalla mutta myös hoitavalla joululahjalla eli lahjakortilla fysioterapiaan, jossa selvitetään kivun syyt ja osataan antaa niihin oikeanlaista hoitoa.

Vaihtoehtoja on paljon: perinteisen hieronnan lisäksi esimerkiksi turvotusta poistava ja liikkuvuutta lisäävä lymfaterapia on Laukkasen mukaan erittäin rentouttavaa.
- Kevyenä ja rauhoittavana käsittelynä se poistaa stressiä, mutta hoitaa myös kipua, Laukkanen kertoo.

Annukka Laukkanen on opiskellut jatkuvasti työn ohessa. Hänellä on muun muassa pätevyys pitää fysioterapeutin suoravastaanottoa.

Hoitoon mahdollisimman nopeasti

Laukkanen painottaa, että fysioterapia on aina luonnonmukaisempi tapa hoitaa tuki- ja liikuntaelinten ongelmia kuin leikkaushoito. Siksi kynnys fysioterapeutin luokse pitäisi olla mahdollisimman matala.
- Fysioterapiassa kehoa ja potilasta ohjataan korjaamaan itse itsensä. Terapeuttisella harjoittelulla voidaan hoitaa kipua, parantaa toimintakykyä ja muuttaa virheellisiä liikuntatottumuksia.
- Leikkaus on aina iso rasite koko elimistölle, eikä elimistö toimi sen jälkeen välttämättä kuten ennen, Laukkanen sanoo.

Laukkanen on käynyt suoravastaanottokoulutuksen eli potilas voi mennä tuki- ja liikuntaelinoireiden kanssa suoraan hänen luokseen ilman lääkärin lähetettä. Toimintamallin tarkoitus on nopeuttaa hoitoon pääsyä.
- Tutkin potilaan ja jos löytyy jotain sellaista, mikä olisi lääkärin kuitenkin vielä hyvä katsoa, potilas ohjataan sinne. Muussa tapauksessa hoidot voidaan aloittaa heti, Laukkanen sanoo.

Laukkasen nimeä kantavalla fysioterapiayrityksellä on toimipisteet Imatralla ja Lappeenrannassa. Lisäksi yrityksen asiantuntijat tekevät kotikäyntejä käytännössä koko Etelä-Karjalan alueella.

Fysioterapeutti Annukka Laukkanen palvelee eri-ikäisiä ihmisiä lapsista vanhuksiin.

Fysioterapian lisäksi yritys tarjoaa muun muassa lymfaterapiaa, neurologista kuntoutusta, lantionpohjan fysioterapiaa ja muistikuntoutusta. Asiakkaana on kaikenikäisiä aivan pienistä lapsista vanhuksiin.
- Työ on mielettömän kiinnostavaa ja innostavaa, sillä tässä näkee hyvin konkreettisesti, kuinka ihmisen elämää ja toimintakykyä voi parantaa oikeanlaisella avulla. Aina toki sairautta ei voida hoitaa kokonaan pois, mutta usein voidaan edes lieventää oireita tai hidastaa sairauden etenemistä, Laukkanen kuvailee.

Laukkasen into työtä kohtaan näkyy myös hänen käymissään lukuisissa täydennyskoulutuksissa. Seuraavana vuorossa on yli kaksi vuotta kestävä OMT-fysioterapeutiksi pätevöittävä koulutus.
- Joillekin harrastuksesta tulee työ, mutta minulla on tainnut mennä toisinpäin eli olen halunnut jatkuvasti oppia lisää työn ohessa. Ihmiskeho on aina kuitenkin kokonaisuus, joten sen ymmärtäminen laaja-alaisesti auttaa antamaan jokaiselle hoidettavalle mahdollisimman hyvää hoitoa, Laukkanen hymyilee.

Fysioterapeutti Annukka Laukkasella on toimipisteet Lappeenrannassa ja Imatralla. Lisäksi yrityksen työntekijät tekevät kotikäyntejä Lappeenrannan ja Imatran seudulla.