Joulu muistuttaa välittämisen tärkeydestä – katso lahjaideat, joilla teet läheisesi elämästä turvallisempaa

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 joulukalenteri

Monessa joulukortissa toivotetaan tänäkin vuonna rauhallista joulua. Rauha ja levollisuus ovatkin osa idyllistä kuvaa suomalaisesta joulusta, mutta valitettavasti aina kaikkien joulu ei mene niin kuin toivottu.

Pitkien juhlapyhien molemmat puolet näkyvät yleisestä turvallisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtivien viranomaisten työssä.
- Juhlapyhät eivät paljon eroa arkipäivistä, sillä hoivan ja hoidon tarve ei katso kalenteria. Toki joulumieltä halutaan tuoda kaikin mahdollisin keinoin asiakkaille, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Suomessa joulua vietetään korostetusti perheiden ja sukulaisten kesken. Siksi yksinäisyys ja muut sosiaaliset ongelmat voivat tuntua jouluna paljon tavallista vaikeammilta ja nousta herkemmin pintaan, Itkonen sanoo.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen kannustaa muistamaan erityisesti yksinäisiä tänä jouluna.

Itkosella onkin mielessään tärkeä mutta edullinen joululahja, jonka jokainen voi antaa lähimmäiselleen: huolenpito ja kuulumisten kysely.
- Luultavasti jokaisen tuttavapiirissä on yksinäisiä ihmisiä, joita voisi piristää ja huomioida erityisesti jouluna.
- Hyvin pienelläkin vaivalla voi tuottaa paljon iloa. Esimerkiksi kyydin ja seuran tarjoaminen johonkin tapahtumaan voi olla yksinäiselle vanhukselle erittäin merkityksellinen asia, Itkonen kannustaa.

Hän toivoo, että joulua maltettaisiin viettää jokaisessa kodissa rauhallisesti. Esimerkiksi liian runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa monessa perheessä murhetta.
- Apua on aina saatavilla, joten sitä kannattaa pyytää rohkeasti, Itkonen muistuttaa.

Eksotessa esimerkiksi ensihoito ja kotihoito työskentelevät myös jouluna. Kotihoito huolehtii asiakkaistaan heidän kodeissaan sovituilla käynneillä myös joulun aikaan, kertoo lähihoitaja Maiju Mustonen.


Anna lahjaksi turvallisuutta ja toimintakykyä

Itkosen tapaan myös Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Erkki Hokkanen toivoo, että niin arkena kuin pyhänäkin muistettaisiin huolehtia lähimmäisistä.
- Turvallisuus syntyy pienistä asioista, joihin jokainen voi kiinnittää huomiota omassa ja lähimmäisen arjessa. Jouluna siihen on erityisen hyvä hetki.

Jokaisessa kodissa on Hokkasen mukaan syytä huolehtia etenkin jouluna, että palovaroittimet ovat toimintakuntoisia, jouluvaloja käytetään oikein sekä sisällä että ulkona, kynttilöitä ei jätetä vahtimatta, pyykkejä ei kuivata saunassa ja että jokainen tietää, mikä kodin tai muun joulunviettopaikan osoite on.
- Kännykkään asennettava 112-sovellus on tähän hyvä apu, sillä se ilmoittaa heti oikean osoitteen, kun soittaa hätäpuhelun sovelluksen kautta.
- Jos kotona ei ole alkusammutusvälineitä kuten sammutuspeittoa ja käsisammutinta, ne voisivat sopia hyvin tämän joulun joululahjaksi, Hokkanen vinkkaa.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Erkki Hokkanen neuvoo kiinnittämään huomiota paloturvallisuuteen monella tavalla.


Etenkin ikääntyneen kotona Hokkanen neuvoo tarkistamaan, ettei siellä ole ylimääräistä palokuormaa, kodissa liikkuminen on kaikin puolin turvallista ja että kotona on varmasti toimiva ja tarpeeksi kovaääninen palovaroitin.

Pelastuslaitos toivoisikin, että omaiset ja läheiset uusisivat iäkkäiden sukulaistensa palovaroittimet. Vain toimiva ja oikein sijoitettu palovaroitin antaa aikaa pelastautumiselle tulipalotilanteessa.

Moni iäkäs haluaa asua kotonaan mahdollisimman pitkään, joten jouluna lahjapakettiin kannattaa Hokkasen mukaan kääriä asumista helpottavia lahjoja.

Sellaisia ovat muun muassa siivous-, ulkoilutus- ja pihanhoitoapuun liittyvät lahjakortit. Turvallisuutta taas lisäävät esimerkiksi ovisilmäkamerat ja matkapuhelimet, joissa on gps-paikannin.
- Iäkkäälle voi hyvin hankkia myös personal trainerin, joka jumppaa vanhuksen kanssa ja auttaa pitämään siten toimintakykyä yllä, Hokkanen ideoi.

Turvallisuus ja hyvä toimintakyky koostuvat monesta asiasta. Siksi tänä syksynä muun muassa Eksoten kotihoidon tekemillä kotikäynneillä oli mukana ensimmäistä kertaa myös Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen henkilöstöä. Käynnit olivat osa kotona asumisen turvallisuus (KAT2) -hanketta, jota Kaakkois-Suomen ely-keskus rahoittaa maaseuturahastosta.

Hokkasen mukaan uusi toimintamalli vaikutti heti tehokkaalta tavalta ennaltaehkäistä kotona tapahtuvia vahinkoja.
- Saimme siitä hyvää palautetta ja myös viranomaisten puolella koimme, että käynnit lisäsivät hyvin osaamista molemmin puolin, Hokkanen sanoo.

Vaikka palomiehet ovat tottuneet työskentelemään arkena ja pyhänä, löytyy paloasemalta myös joulutunnelmaa. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vs. ylipalomies Kai Tiainen kertoo, että laitoksella paistetaan kinkku ja syödään yhdessä.
Eksoten ensihoito on ympärivuorokautisessa valmiudessa myös jouluna. Eksoten ensihoitajat Erno Junnonen, Terhi Sillanpää, Veijo Viisanen ja Mikko Tanskanen toivottavat rauhallista joulua kaikille!