Etsitkö joululahjaa, joka jää taatusti mieleen? Lappeenrannan kaupunginteatterissa suloinen Pähkinänsärkijä, mutta myös ”rajua kamaa”

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 joulukalenteri

Lappeenrannan kaupunginteatterissa joulu tarkoittaa pientä levähdyshetkeä näytäntökausien välissä. Teatterinjohtaja Timo Sokuran mukaan syksy on sujunut teatterissa hyvin. Esimerkiksi mestarisanoittaja Vexi Salmen elämästä kertova Villit vuodet -musikaali on vetänyt yleisöä niin, että useat esitykset ovat olleet loppuunmyytyjä.

Joulun jälkeen tammikuussa teatterissa keskitytään harjoittelemaan uutta ensi-iltaa. Kevätkaudella Lappeenrannan kaupunginteatterissa nautitaan muun muassa Tšehovin Lokki-näytelmästä, jonka ohjaa Hollywoodissa ohjaajana, näyttelijäntyön valmentajana ja opettajana toimiva Marjo-Riikka Mäkelä.

Poimi teatterinjohtaja Timo Sokuran teatterivinkit:

Vielä ehdit ennen joulua: Loppuhalauskompleksi itkettää ja naurattaa

Marja-Liisa Ketola käy Loppuhalauskompleksi-monologissa läpi naisen elämää pikkutytöstä vanhuuteen. Kuva: Mika Haaranen

Sinikka Nopolan kirjoittama monologi Loppuhalauskompleksi perkaa läpi naiseuden koko kaaren pikkutytöstä vanhukseksi. Sokuran mukaan monologi viihdyttää kaikenikäisiä.
- Kyllä siellä olkapäät aina yleisössä hytkyvät. Marja-Liisa Ketola tekee monologissa aivan fantastisen suorituksen, Sokura hymyilee.

Vaikka naiseus on esityksen keskiössä, saavat myös miehet osuutensa.
- Tekstistä löytyy kosketuspintaa kaikkiin elämänvaiheisiin. Miehiäkin kommentoidaan, eivätkä he pääse helpolla, Sokura lupaa.

Viimeiset esitykset 9.12. ja 16.12.

Kauneutta pimeään talveen: Pähkinänsärkijä sopii ensikertalaisellekin

Lappeenrannan kaupunginteatterin Pähkinänsärkijä - Klaaran ja Nikolaksen tarina -baletti sopii kaikenikäisille. Kuva: Ari Nakari.

Maakuntien teattereissa nähdään harvoin balettia, mutta Lappeenrannassa balettiperinne on elänyt aina 1970-luvulta asti. Tänä vuonna vuorossa on Pähkinänsärkijä - Klaaran ja Nikolaksen tarina, joka jatkaa Tšaikovskin säveltämän lumoavan Pähkinänsärkijä-klassikon tarinaa.

Sokura luonnehtii visuaalisesti näyttävää balettiesitystä erityisen sopivaksi lapsiperheille.
- Se on täydellinen startti joulunaikaan. Upea lavastus, videot ja muut visuaaliset elementit tekevät esityksestä kiinnostavan elämyksen kaikenikäisille.

Sokuran mukaan Pähkinänsärkijä soveltuu hyvin myös sellaisille katsojille, joille baletti on vielä vierasta, sillä teoksen juoni on selkeä ja sitä on helppo seurata. Tšaikovskin säveltämä musiikki puolestaan on erittäin melodista.
- Sävelmät voivat olla ennestään jo tuttuja. Monet niistä jäävät soimaan päähän suoranaisina korvamatoina, Sokura sanoo.

Pähkinänsärkijän esityskausi jatkuu tammikuun ensimmäiselle viikolle, joten esitykseen voi hankkia lippuja myös esimerkiksi joululahjaksi.
- Normaalisti tällaisia esityksiä voi katsoa lähinnä vain Helsingissä Kansallisbaletissa, joten kannattaa ehdottomasti hyödyntää mahdollisuus nähdä balettia lähellä omaa kotia, Sokura kannustaa.

Esitykset 14.12, 15.12., 16.12., 19.12., 20.12., 3.1., 4.1. ja 5.1.

Jotain ihan muuta pukinkonttiin: Dark Side of the Mime on ”rajumpaa kamaa”

Dark Side ot the Mime yhdistelee pantomiimiä ja klovneriaa.

Jos haussa on joululahja, jonka lahjansaaja taatusti muistaa, kannattaa harkita lippujen ostamista tammikuiseen vierailuesitykseen Dark Side of the Mime. Suomen ykkösmiimikon Marc Gassotin pantomiimisoolona esittämä esitys on höystetty Karl Sinkkosen livemusiikilla.

Klassista pantomiimiä ja klovneriaa sekoittava esitys käsittelee muun muassa seksiä, ja on Sokuran sanoin ”rajumpaa kamaa”. Esityksen ikärajakin on 18 vuotta.
- Esityksessä ei loukata ketään, mutta videoklippien mukaan esitys on rohkea ja jotain sellaista, mitä harvoin teattereissa näkee. Tulkaa, jos uskallatte, Sokura naurahtaa.

Vierailuesitys 20.1.2018.