Miten revityt lahjapaperit ja kinkkurasva kierrätetään? Katso Etelä-Karjalan Jätehuollon ohjeet!

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 joulukalenteri

Joulun juhlinta tuottaa jätteitä enemmän kuin normaali arki. Omilla valinnoilla jätemäärää voi kuitenkin pienentää jo ennakkoon. Vastuullinen juhlija kierrättää jätteensä huolellisesti. Tiesithän, että myös kinkkurasva otetaan nyt talteen!

Jouluna rauhoitutaan kotiin. Älä kuitenkaan unohda arkenakin noudattamiasi kierrätysoppeja!

Ennen juhlaa

Jokainen voi pienentää joulun jätekuormaa miettimällä valintojaan. Osta vain kestäviä lahjoja. Vai antaisitko tänä vuonna aineettomia lahjoja, kuten lippuja elokuviin, urheilukatsomoon tai hemmotteluhoitoihin. Paketit voit kääräistä kekseliäästi johonkin kierrätettyyn, kuten sanomalehteen.

Iso osa joulun ostoksista liittyy ruokaan. Kiinnitä kaupassa hetki huomiota pakkausmateriaaleihin. Tarvitsetko esimerkiksi kaikille hedelmille tai pakasteille pikkupussia? Muista kierrättää kartongit ja alumiinivuoat oikein.

Mieti hetki myös ruokalistaasi. Pöydässä saattaa vuodesta toiseen olla ruokia, joita kukaan ei syö. Voisitko luopua perinteisistä silakkarullista, jos teet niitä vain tavan vuoksi?

Kinkkurasvan voi nykyään kierrättää biodieselin raaka-aineeksi.

Pyhien aikana

Kinkkurasvat kerätään biodieselin raaka-aineeksi, Etelä-Karjalan Jätehuollosta muistutetaan. Kinkkutempun järjestävät Neste ja Lassila&Tikanoja.

Kinkkurasva laitetaan huuhdeltuun maitotölkkiin, joka suljetaan teipillä. Rasvan voi tuoda 20.12.2017–4.1.2018 esimerkiksi Toikansuon tai Harakan Hyödyksi-asemille aukioloaikoina tai useiden K-kauppojen keräyspisteisiin. Keräyspaikat voi tarkistaa sivustolta www.kinkkutemppu.fi. Jos et voi viedä rasvaa kierrätykseen, laita se samaan tapaan maitopurkkiin ja kuivajätteeseen.

Jos joulun aikaan laatikot ja rosollit eivät enää maistu ja ruokaa meinaa jäädä, toimi ajoissa. Voisitko lahjoittaa ruokaa yksinasuvalle naapurille? Pyhien rauhassa on myös aikaa tutkia uusia jämäruokareseptejä. Ylijäämät kannattaa pakastaa tarpeeksi ajoissa talteen, jos ruokaa haluaa sellaisenaan syödä vielä myöhemmin.

Joulupakettien paperit pitää laittaa kuivajätteeseen. Kauneimmat voit jemmata ensi vuoteen!

Lahjapaperit ja nauhat kuuluvat kuivajätteisiin. Papereissa on niin runsaasti painoväriä, että niitä ei voi kierrättää. Kuivajätteisiin menevät myös kaikki karkkipaperit. Kukkien päällyspaperin voit laittaa kartongin keräykseen ja sanomalehdet paperinkeräykseen.

Joulupapereita, kortteja ja joulukalentereita voit myöhemmin käyttää askarteluun tai seuraavan vuoden lahjojen paketeissa. Pistä ne siis jemmaan!

Taloyhtiöistä kuuset kerätään kokonaisina. Omakotiasuja voi puuhastella sen sopivaksi kompostoriin tai uuniin.

Joulun jälkeen

Hyvin palvelleen joulukuusen voi taloyhtiöissä siirtää jätekatokseen odottamaan kuljetusta. Haketettuna sen voi laittaa biojätteeseen tai kompostoriin.

Jos jouluvalot tai kyntteliköt ovat rikki, ne kierrätetään sähkölaitteiden keräykseen. Sinne kuuluvat myös yksittäiset energiansäästö- ja led-lamput.

Loppuun poltetut kynttiläpurkit ja hautakynttilät, myös lasiset, laitetaan kuivajätteisiin. Metalliset tuikkukuoret ja -lyhdyt kuuluvat pienmetallinkeräykseen.

Lyhyt jouluinen muistilista

Alumiinivuoat: Puhtaina ja kuivina metallinkeräykseen, kuten foliokin.
Joulupaperit ja nauhat: Kuivajätteeseen.
Kinkun rasva: Maitopurkissa kuivajätteeseen tai Kinkkutemppu-kierrätyspisteeseen.
Kukkapaperit: Kääre kartonkiin, sanomalehdet paperinkeräykseen ja alumiinikääreet metallinkeräykseen.
Tuikkujen kuoret: Metallinkeräykseen.

Katso lisää ohjeita Etelä-Karjalan Jätehuollon verkkosivuilta!