Rengastrapetsi, minitrampoliini ja twerkkaus - joulun jälkeen kuntokuurin voi aloittaa uusilla hauskoilla lajeilla

Tämä on Kaakon Viestinnän tuottama vuoden 2017 joulukalenteri

Loppuvuoden juhlakauteen kuuluvan herkuttelun ja laiskottelun jälkeen moni päättää aloittaa uuden elämän heti tammikuussa, jolloin kuntosalit, jumpparyhmät ja hiihtoladut täyttyvät kuntoiluinnostuksen saaneista.

Jos tutut lajit kyllästyttävät, vaihtelua voi hakea Imatralla sijaitsevasta liikunta- ja hyvinvointikeskus The Voimasta, joka tarjoaa hiukan eksoottisempia vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kokeneille liikkujillekin.

Kahden naisen, Noora Kähkösen ja Suvi Korhosen, pyörittämän The Voiman tunneilla voi perinteisempien lajien lisäksi kehittää itseään ja kuntoaan muun muassa rengastrapetsilla taiteillen, twerkaten, minitrampoliinilla pomppien, tankotanssien tai ilmajoogassa rauhoittuen.

Kähkösen ja Korhosen mukaan tunti- ja lajitarjonta on haluttu tietoisesti pitää muista kuntokeskuksista poikkeavana paristakin syystä.
- Ensinnäkin valitsemme lajeja, jotka meitä itseämme kiinnostavat ja ovat sydäntämme lähellä. Toinen ja tärkein syy on se, että haluamme auttaa ihmisiä voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin, Kähkönen sanoo.

Hyvinvointi-sana vilahtelee Kähkösen ja Korhosen puheissa usein. He painottavat, ettei The Voima ole ulkonäkökeskeinen liikuntakeskus, vaan kaikessa lähdetään kehon ja mielen hyvinvoinnista.
- On tosi surullista, että ihmiset tottuvat tuki- ja liikuntaelinten kipuihinsa ja jäävät ennemmin odottamaan leikkaushoitoa kuin että yrittäisivät liikunnan keinoin lievittää tai jopa hoitaa vaivoja. Meidän tavoitteemme on lisätä tietoisuutta vaihtoehdoista ja kannustaa ihmisiä kehittämään itseään, Korhonen kertoo.

Perinteisiä lajeja uusilla mausteilla

Saman katon alta löytyy myös perinteisempää tarjontaa kuten isoille yleisölle tuttuja ryhmäliikuntatunteja ja crossfit-sali. Osa tutuista lajeista on saanut naisten käsittelyssä tosin uusia nimiä ja vähän myös sisältöjä: esimerkiksi sisäpyöräilytunteja kutsutaan The Voimassa tsygäilyksi.
- Vastaavia keskuksia ei taida olla ainakaan Suomessa muita, joissa olisi mahdollisuus samassa paikassa esimerkiksi joogata ja crossfitata, Kähkönen naurahtaa.

The Voimalta löytyy myös kuntosali, jossa sielläkin näkyy yrittäjien oma filosofia: niin sanottuja eristävien liikkeiden laitteita ei ole, vaan harjoittelussa pyritään kokonaisvaltaisuuteen ja kehon luonnollisten liikeratojen hyödyntämiseen. Kuntosalislangissa eristävä liike tarkoittaa liikettä, joka kohdistuu vain johonkin tiettyyn lihakseen.
- Emme ole valinneet tänne laitteita, joissa istutaan ja treenataan. Jos istumme jo muutenkin suuren osan päivästämme ja sen huomataan aiheuttavan ongelmia, niin miksi jatkaisimme sitä vapaa-ajallamme, Kähkönen kysyy.

Naisten mukaan myös keskuksen tiloissa on haluttu ottaa huomioon liikunnan kokonaisvaltaisuus. Esimerkiksi ryhmäliikuntatiloissa on satsattu muun muassa laadukkaaseen äänentoistoon ja valaistukseen, joogasalissa taas oman elementtinsä treenaamiseen tuo ikkunasta lankeava luonnonvalo.
- Oikea fiilis tekee liikkumisesta entistä mukavampaa, Kähkönen kuvailee.

Oma laji löytyy kokeilemalla

Jos liikkuminen on jäänyt viime aikoina vähiin tai kynnys aloittaa uusi laji on muuten korkea, mikä laji voisi olla sopiva? Naisten mukaan se selviää parhaiten kysymällä ja ennen kaikkea kokeilemalla.
- Yksi haluaa liikunnalta hauskanpitoa, toinen lievitystä stressiin ja kolmas kovaa treeniä. Kannattaa itse kokeilla avoimin mielin eri lajeja, sillä kaverin kokemukset eivät ole koskaan omia, Kähkönen muistuttaa.

Korhonen ja Kähkönen aikovat itsekin jatkaa lajikokeiluja ja tarjonnan laajentamista ensi vuonna: tulossa on muun muassa bungee-tunteja, joissa tehdään harjoituksia valjaissa ja köysissä sekä tankotanssi- ja tanssillisia voguing-workshopeja.
- Haluamme pitää tarjonnan mahdollisimman monipuolisena ja kokeilunhaluisena, jotta kaikille löytyisi liikuntamahdollisuuksia iästä ja kunnosta riippumatta, naiset hymyilevät.